Benvinguts a l'espai web del grup d'havaneres Les veus de Reus, un espai on podreu conèixer la nostra història, evolució i visió particular del repertori d'havaneres. Des de l'octubre de 1998, hem acumulat més de cinc-centes actuacions i quatre enregistraments discogràfics, contribuïnt a mantenir viva l'essència de la cantada d'havaneres i el cant de taverna. Una essència marcada pel caràcter festiu i artístic -ambientada en el món mariner- fruit de la improvisació i la espontaneïtat. Per nosaltres tant les havaneres com el cant de taverna són un gènere viu, en constant transformació que ens parlen d'ahir i d'avui i que gràcies a la música, no tenen fronteres.

La Frau


frau1

La frau o la mar de la frau és un terme col·loquial utilitzat per la gent de la mar caigut en desús avui en dia. La gent que vivíen i es dedicàven a l'art de la pesca, anomenàven la frau a tota la llenca de mar que va des de el Cap de Salou fins a l'Illa de Buda del Delta de l'Ebre, és a dir les aigues del golf de Sant Jordi.

Ramón Gomis al seu llibre “La mar de la frau. De Salou a Cambrils” ens la descriu de la següent manera: ...en l'espai marítim del golf de Sant Jordi -la frau, com en diuen els mariners- que va del Cap de Salou a l'Illa de Buda,...

mapa.la.frau

Buscant la definició de frau al Diccionari de la llengua catalana de l'Institut d'Estudis Catalans ens apareix com congost i la paraula freu com a estret o braç de mar entre dues terres. Però sembla que els seus possibles orígens estarien en l'arrel preromana, frago-, provinent de l'indoeuropeu i que podria compartir arrel amb el mot llatí Frangere trencar” i també amb el llatí hispànic fragum “país trencat, congost” segons diccionari.cat.

Josep Lluís Savall ens explica en el seu llibre “El vocabulari dels pescadors de Cambrils” el significat local de la frau com: Pas de vent entre muntanyes, i també la variant local freu com a Pas sorrenc entre roques al fons marí.

Quan els mariners sortíen a la mar miraven si baixava la frau de les muntanyes de Tivissa, concretament de les serres de Llaberia i Almós situades entre l'Ampolla i l'Ametlla de Mar. Aquest vent acanalat baixava (i baixa) recorrent tota la mar de la frau des de l'Illa de Buda fins al Cap de Salou.

La mar de la frau és una mar de pescadors, amb força activitat encara avui dia. Però també és una mar carregada d'història, per on han passat flotes reials, pirateria i comerciants.

La portada ens il·lustra el moll de Salou, un port important històricament degut a la seva sitació geogràfica a l'arrasser del Cap de Salou, que li donava unes condicions molt especials com a port natural. Al llarg de la història ha servit tant de port militar com comercial i, fins al segle XIX, era un dels ports amb més volum de mercaderies de tot el litoral tarragoní. Hem de pensar que Salou ha estat la sortida natural al mar de la ciutat de Reus i gràcies a les seves condicions naturals creix el comerç de la ciutat principalment amb l'aigua ardent, amb exportacions a Cuba.

Per això des de el grup Les Veus de Reus hem volgut oferir un doble reconeixament per tot el que ha suposat al llarg de la història el port de Salou per la ciutat de Reus i rodalies i a la vegada, contribuïr a la conservació del nom que els nostres avantpassats donàven a les aigües del nostre litoral.  

Finalment i per acabar, només afegir que aquest treball discogràfic el vam voler fer coincidir amb el nostre quinzè aniversari com a celebració de tots aquests anys de música i existència del grup. Agraïm molt especialmet les col·laboracions d'en Pau Fargas, el tècnic de so que va dur a terme la gravació i de l'Alberto Merino que es va encarregar de la il·lustració i del disseny de les caràtules del CD. 

View the embedded image gallery online at:
http://lesveusdereus.com/item/9-la-frau#sigProGalleriab3acfa3712

Fotos: albertomerinosilva.wordpress.com

Els interessats en adquirir un Cd nostre podeu contactar amb nosaltres o assistir a algunes de les cantades on els acostumem a vendre personalment.

Contacta

  • Telèfon: Josep (977319217)
  • Mòbil: Josep (690193984)
  • Mòbil: Agustí (630926077)
  • Correu-e: lesveusdereus@gmail.com

Xarxes socials